Zakintos

10+ Dana, 7- 10 Dana
TYPOLOGIES
DIFFICULTY

MIN. AGE

Zakintos

Grčka je zemlja koju krase brojna ostrva među kojima je i ostrvo Zakintos, najjužnije jonsko ostrvo i treće po veličini u ovom moru (410 km2). Udaljeno je 25 km od kopna zapadnog Peloponeza i 20 km od ostrva Kefalonija severno od njega, a sa njima je povezan redovnim brodskim linijama. Najveća dužina je 40 km, a širina 20 km, dok je obala razuđena i ukupne dužine 123 km. Severni deo ostrva je planinski, suv i ogoljen sa najvišim vrhom oko 750 m n/v., dok je južni deo naseljeniji i pitomiji. Na ostrvu Zakintos ima ukupno oko 40.000 stanovnika. Prema legendi ostrvo je dobilo ime po Zakintosu, sinu trojanskog kralja Dardana.

Zakintos

Ostrvo Zakintos kako ga Homer naziva „Šumoviti Zakintos“, je nažalost bilo potpuno uništeno razornim zemljotersom 1953. godine, ali je rekonstruisano prema originalnom venecijanskom stilu, koji je preovladavao pre katastrofe. Ostrvo predstavlja kulturni centar i ima nekoliko udruženja pesnika, umetnika i muzičara. Negujući pesničku tradiciju u gradu se nalazi muzej posvećen Dionisu Solomonu, piscu nacionalne himne. Zakintos je poznat kao jedno od najsunčanijh ostrva Grčke sa blagom klimom i puno zelenila. To su samo neki od razloga da se odlučite za putovanje avionom do Zakintosa.

Grad Zakintos je glavni centar ostrva, najvažnija luka i najnaseljeniji deo sa oko 15.000 stanovnika. Gradom dominira šetalište uz lučki deo i marinu sa usidernim jahtama, pravolinijske široke ulice popločane belim mermernim kamenom, Solomonov trg i brdo sa utvrđenjem „Bohali“ iznad grada sa koga se pruža panoramski pogled na tirkiznu boju mora u kontrastu sa osunčanim belim gradom. Osim glavnog grada najpopularnija letovališta na ostrvu su Tsilivi, Laganas i Argassi.

Mapa

Trenutno najbolja ponuda za

LETO NA ZAKINTOSU