Ostrvo Evija

10+ Dana, 5 - 7 Dana, 7- 10 Dana
TYPOLOGIES
DIFFICULTY

MIN. AGE

Ostrvo Evija

Evija je poseban dragulj na turističkoj mapi Grčke i drugo ostrvo po veličini u ovoj popularnoj mediteranskoj zemlji. Nalazi se u vodama Egejskog mora, istočno od Atike. Ostrvo je dobro povezano sa kopnom trajektima i sa dva mosta.

Ostrvo je poznato pod nazivom Evbeja i naseljeno je još od antičkih vremena. Kroz istoriju je bila mnogo puta osvajana i imala oduvek važan geografski položaj, ali zanimljivost koja se posebno istakla je smatranje pojedinih istoričara da je upravo Evija mesto gde je nastao i prvi put se upotrebio grčki alfabet.

Glavni grad ostrva je Halkida, a poznata razvijena turistička mesta su Edipsos, Pefki i Neos Pirgos.

Evija, Edipsos

Edipsos je posebno interesantno letovalište na severozapadnoj obali ostrva Evija. Ističe se veoma simpatičnim mediteranskim centrom mesta sa dugim šetalištem uz more na kom ćete pronaći veliki izbor taverni i restorana sa izobiljem raznovrsne hrane lokalne grčke i internacionalne kuhinje. U Edipsosu se ističu dve plaže: gradska - duga, peščano-šljunkovita i čuvena banjska plaža koja se nalazi tik uz stene iz kojih se direktno u more uliva termalni izvor temperature čak do 80°C. Zbog ove pojave je, iz iskustiva dosadašnjih posetilaca, kupanje u vodama Edipsosa moguće već u aprilu. Iz tog razloga ovo letovalište mahom u predsezoni posećuju starije osobe kojima prija topla voda, međutim lekovita svojstva izvora privlači i sve veći broj mladih žena obzirom da je voda blagotvorna kod ginekoloških problema. Isto tako preporučljivo je da svi koji pate od reumatizma, išijasa, lumbaga, artritisa dođu i preporode se u Edipsosu. Zbog ove plaže Edipsos je u Grčkoj poznat pod nazivom Lutra, što u bukvalnom prevodu znači banja. Sam gradić obiluje prirodnim lepotama, zelenilom, kvalitetnim vazduhom i zbog svega navedenog od davnina je bio poznat među i nekim velikim istorijskim imenima - Vinston Čerčil, Marija Kalas, Greta Garbo, kao i naš Kralj Petar I Karađorđević. Do Edipsosa, i ostalih mesta koja slede, je najlakše pristići trajektom iz mesta Glifa koji do Evije, tačnije Agiokamposa vozi 20ak minuta, a odatle vas manje od 10km deli od odličnih apartmana dostupnih po last minute cenama za naredno leto 2020.

Pefki se nalazi na samom severu ostrva, naspram planine Pilon i u blizini ostrva Skijatos koje je jedno od veoma atraktivnih izleta. Mestom dominira plaža duga 4km, dosta zelenila, ponajviše četinarske šume. Pefki je popularan među putnicima svih generacija, onih koji su u potrazi za mirnim odmorom uz odlično more i prirodu.

Neos Pirgos je letovalište najbliže Agioskamposu i po mišljenju mnogih najlepše na Eviji. Ovo živopisno mestašce je takođe veoma popularno među raznim profilima putnika, jer nudi raznovrsne sadržaje za miran odmor ili odličnu zabavu, svakome po želji i interesovanjima. Letovalište se nalazi u oblasti Oreoi. Ističe se kristalno čistom vodom, dugom peskovitom plažom, kvalitetnim i povoljnim apartmanima na odličnim lokacijama blizu mora.

Mapa

Trenutno najbolja ponuda za

LETO NA EVIJI